Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Expositie 'De Doos' van Han Ferwerda

Expositie 'De Doos' van Han Ferwerda

Een doos. Een kartonnen doos, wat kun je daar eigenlijk allemaal mee? Han Ferwerda weet hier een bijzondere expositie van te maken. Kom je ook kijken?

In 1985 is Han Ferwerda met het thema 'de doos' gaan werken. Een ordinaire kartonnen doos. Onder andere ‘het tweede gebruik’ van de kartonnen doos staat voor hem symbool voor het bewaren van spullen. Iedereen bewaart op zolder wel één of meer dozen met bijzondere of aparte dingen. De dozen dragen als het ware het gedachtengoed en herinneringen van hun ‘meester’ in zich.

Bij het na lange tijd weer openen van zo'n doos treft ons een warm gevoel, de oude of bijzondere dingen die gedachten en herinneringen oproepen. Zo gebruikt hij in zijn schilderijen, maar ook 3-dimensionaal, de doos. Dozen in vele verschillende gedaanten en composities, waarin vormen en kleuren te zien zijn, ‘bewaard worden'.

Denken
Han Ferwerda ziet de doos ook als een metafoor voor ons denken. De doos staat voor de begrenzing in ons denken. Gedachten, beelden en herinneringen die wij hebben zijn beperkt.

Lijnen en vlakken
Ook is de doos tekentechnisch interessant. De ruimtelijkheid van de doos ontstaat al met een paar lijnen of vlakken. De platte vlakken van de doos kunnen in principe autonoom bewerkt worden, terwijl er toch een sterk ruimtelijke werking blijft bestaan. Steeds weer de ruimte in en om de doos. Er ontstaat een spanning tussen 2-dimensionaal en 3-dimensionaal. Is het ruimtelijk of blijft het plat? Hij maakt zijn werk met verschillende technieken: olieverf, acrylverf, aquarel, airbrush, keramiek, en pixelpaintings.

Datum woensdag 1 maart 2023
Einddatum woensdag 31 mei 2023
Tijd 09:00 tot 17:00 uur
Waar Bibliotheek Hasselt
Voor wie Voor alle leeftijden
Prijs Gratis