Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Cursus Positief Opvoeden

Cursus Positief Opvoeden

We willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar hoe weten we of we de juiste dingen doen in de opvoeding? Daarover gaat de cursus Positief Opvoeden. De cursus is voor ouders met kinderen van 0 tot 12 jaar. “Je leert vaardigheden voor de opvoeding die bij jou past”, zegt trainer Willemien Haasjes (foto) uit Zwartsluis.

De cursus is interessant voor alle ouders met jonge kinderen, aldus Haasjes. “Misschien ontdek je tijdens de cursus dat het al heel goed gaat. Ga vooral zo door. Maar ik denk ook dat iedereen nog wel wat kan leren. Voor opvoeden hebben we immers geen handleiding gekregen. De cursus is ook interessant voor ouders van kinderen met probleemgedrag.”

Thuis oefenen met vaardigheden
Positief Opvoeden begint met aandacht geven aan je kind, weet Haasjes. “Zo kun je ongewenst gedrag voorkomen en positief gedrag stimuleren. Met verschillende vaardigheden en strategieën kun je hier op een positieve manier op sturen.”

Het eerste deel van de cursus bestaat uit vier sessies met maximaal tien ouders. “De ouders krijgen een werkboek en gaan in groepjes aan de slag met doelen stellen en goed gedrag stimuleren”, gaat de trainer verder. “We bekijken filmpjes met herkenbare situaties en bespreken voorbeelden van thuis. Ook krijgen de ouders huiswerk mee en ze oefenen thuis met vaardigheden en strategieën. Zo ontdek je wat voor jou werkt om ongewenst gedrag op een positieve manier te overwinnen.”

Jouw plan voor je kinderen
Na de vierde sessie werken de ouders drie weken aan een plan voor Positief Opvoeden dat bij hen past. “We komen dan niet meer bij elkaar, maar bellen één of misschien twee keer om te bespreken hoe het gaat”, zegt Haasjes. “Daarna is er nog een gezamenlijke slotavond.”

De cursus heeft als doel om kinderen opvoeden gemakkelijker te maken. Om kinderen op een positieve manier op te voeden en de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. De bijeenkomsten vinden vanzelfsprekend in vertrouwen plaats. De cursus start op 6 september en vindt plaats in de Sluuspoort in Zwartsluis. Opgeven kan op . Kosten per deelnemer zijn 15 euro.

Veilig, gezond en gelukkig opgroeien
De gemeente Zwartewaterland stimuleert de algehele gezondheid en het welbevinden van de inwoners. Dat staat in de Preventienota ‘Samen zijn we Zwartewaterland’. Voor kinderen betekent dit dat zij veilig, gezond en gelukkig opgroeien. De gemeente biedt programma’s voor opvoeden en opgroeien en ondersteunt initiatieven voor relatietoerusting.

Cursus Positief Opvoeden

Gezamenlijke sessies:
6, 13, 20 en 27 september
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Telefonisch contact: tussen 4 en 18 oktober

Slotsessie 25 oktober
Aanvang 19.30 uur

Datum dinsdag 6 september 2022
Einddatum dinsdag 25 oktober 2022
Tijd 19:30 tot 21:30 uur
Waar Bibliotheek Zwartsluis
Voor wie Volwassenen (18+)
Prijs Kosten per deelnemer zijn 15 euro.