Kunstenaar in Oorlogstijd

vrijdag 11 augustus 2017 t/m zondag 10 december 2017 | Museum Huis Doorn, Langbroekerweg 10, Doorn

De tentoonstelling Kunstenaar in oorlogstijd vertelt de geschiedenis achter de beroemde beer Winnie-the-Pooh en de Britse kunstenaar en oorlogsveteraan Ernest Howard Shepard.

Tussen 1915 en 1918 dient Ernest Howard Shepard bij de Britse artillerie. Hij neemt deel aan beruchte veldslagen in België, Frankrijk en Italië. Met potlood en papier brengt hij op treffende en vaak humoristische wijze het leven aan het front in beeld. Na de Eerste Wereldoorlog illustreert Shepard de boeken en gedichten van Alan Alexander Milne, onder andere over Winnie-the-Pooh.

In Museum Huis Doorn worden de tekeningen van Shepard voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk tentoongesteld. Er zijn zowel tekeningen uit de Eerste Wereldoorlog te zien als illustraties voor de boeken over Winnie-the-Pooh.

In de bijzondere tentoonstelling wordt ook stilgestaan bij de rol van oorlogsmascottes en Winnipeg, de naam van de echte beer uit de Eerste Wereldoorlog en inspiratiebron voor Milne en Shepard.

In de Vestibule en Maarschalkskamer van het Huis worden negentig originele tekeningen van Shepard tentoongesteld. In het paviljoen is aandacht voor de plaatsen waar Shepard tussen 1915 en 1919 is gelegerd en voor zijn rol als illustrator na de Eerste Wereldoorlog.

Meer informatie: Museum Huis Doorn.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein