Website voorlezen

Nooit meer slapen met onder meer Cynthia McLeod, Kirsten Algera & Ernst van der Hoeven en Alma Mathijsen

donderdag 14 september 2017 van 02:02 tot 03:58 | NPO Radio 1, - RADIO

Cynthia McLeod is schrijver. Ze is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Na haar vijftigste debuteerde ze met Hoe duur was de suiker (1987), waarmee ze plots de bekendste schrijfster van Suriname werd. De roman werd in 2013 verfilmd door Jean van de Velde. Na deze historische roman over de suikerteelt in de 18e eeuw volgde nog een aantal andere romans die de plantagetijd beschrijven. Op verzoek van De Nieuwe Kerk in Amsterdam schreef ze een nieuwe kinderboek, No kwik in ons bos, dat over het gevaar van kwik bij de goudwinning gaat. Pieter van der Wielen spreekt met Cynthia McLeod.

Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven van het prijswinnende tijdschrift MacGuffin hebben een eindeloze fascinatie voor het ontwerp en de verhalen achter alledaagse voorwerpen. Ze kunnen zich verliezen in zaken als de gootsteen of het raam. Voor het Nieuwe Instituut in Rotterdam maakten ze de tentoonstelling Finders Keepers, een ‘parade' van 5000 alledaagse voorwerpen uit collecties van kunstenaars en verzamelaars wereldwijd. Emmie Kollau spreekt Algera en Van der Hoeven over wat er interessant kan zijn aan een collectie plastic koffiedekseltjes of trapleuningen.

Alma Mathijsen is schrijver en beeldend kunstenaar. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en ze was onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Morgen verschijnt haar derde roman, Vergeet de meisjes. In dit boek verkent ze de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Alma Mathijssen persoonlijke vragen over leven en werk.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein