Vaste tentoonstelling: Belgisch Stripcentrum

vrijdag 06 oktober 1989 t/m vrijdag 31 december 2100 | Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, Brussel (België)

In het Belgisch Stripcentrum vind je inderdaad zowat alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

De tijdelijke en permanente tentoonstellingen dragen ertoe bij om van deze tempel een levendige, dynamische en aantrekkelijke plek te maken. Ze vormen een uniek kader voor de promotie van het stripverhaal (naast de creatie van de Striproute door Brussel, de jaarlijkse uitgave van strippostzegels, enz.). Het Stripcentrum speelt de rol van cultureel ambassadeur van België, van zijn gewesten en gemeenschappen. Het is een gerenommeerd referentiepunt in de stripwereld en daarnaast een documentatiecentrum dat uniek is in de wereld. Het BSC organiseert ook voor talrijke partners conferenties, produceert artikels, creatieve workshops en speelt de rol van adviseur.

Vaste tentoonstellingen

De uitvinding van het stripverhaal

Hoe is wat wij tegenwoordig "het stripverhaal" noemen ontstaan en hoe kunnen wij het definiëren? Dat is het doel van deze expositie die met grote passen doorheen de wereldgeschiedenis en de beschavingen loopt.

De kunst van het stripverhaal

Deze tentoonstelling is bedoeld als overzicht van het stripverhaal in al zijn verschijningsvormen, van het creatieproces tot de ruime waaier aan genres die er in Europa vandaag uit resulteert.

Horta en de Waucquez Warenhuizen

Dit is het verhaal van een warenhuis zoals ze nu niet meer gemaakt worden. Het is het laatste door Victor Horta getekende semi-industriële gebouw, meer dan 100 jaar oud, dat nog overeind staat. En hoe!

Het Uitstalraam van de Verbeelding (1929-1959)

Als je het bevoorrechte parcours van dit Uitstalraam van de Verbeelding volgt ontdek je de grote momenten van het Europese stripverhaal, gepopulariseerd door de Belgische pioniers van wat eens de negende kunst zou worden genoemd. Van Hergé (Kuifje, 1929) tot Roba (Bollie en Billie, 1959), via Jijé, Jacobs, Vandersteen en Peyo, Morris of Franquin...

Meer informatie: stripmuseum.be.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein