Keukengeheimen van Rotterdam

vrijdag 10 februari 2017 t/m zondag 30 juli 2017 | Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam

Er is geen stad waarin zoveel eetculturen samen komen als de Maasstad. Altijd al willen weten waar de oudste recepten ter wereld vandaan komen en wat ze ons vertellen over een maaltijd van 4.000 jaar geleden? Of hoe de tajine op schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw terecht kwam? Door welke Andalusische filosoof liet de Rotterdamse humanist Erasmus zich inspireren voor zijn boekje over tafelmanieren uit 1530?

De tentoonstelling onthult een rijkdom aan culinaire voorwerpen en verhalen die eetculturen, van de vroegste mens tot nu, in de wereld en de stad, van Indonesië tot Zuid-Amerika, en van Rotterdam tot Almería met elkaar verbinden. Als een bijzondere vertelling presenteert de tentoonstelling de cultuur van het koken, de rol van voedsel in ons bestaan, wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen, de sociale betekenis van het samen eten, oftewel: het verhaal van de menselijke beschaving.

Gastconservator Abdelkader Benali en conservator Alexandra Gaba-van Dongen presenteren de culinaire collectie van het Wereldmuseum in Keukengeheimen van Rotterdam in samenwerking met Verhalenhuis Belvédère. Voor deze tentoonstelling wordt de museumverzameling aangevuld met een aantal bruiklenen, zoals voorwerpen, kookboeken en kunstwerken, afkomstig van andere Rotterdamse museale en archeologische collecties, de Rijksuniversiteit Leiden (Faculteit Archeologie), Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) en werkt het Wereldmuseum samen met Yale University (Yale Babylonian Collection), New Haven, CT, Verenigde Staten.

Aan de hand van oeroude recepten, universele keukengeheimen, de allernieuwste culinaire trends, haute cuisine en street food kun je in de museumkeuken speciale workshops volgen. Zo leer je meer over de herkomst van specerijen en gezonde maaltijden, en kun je met je buurvrouw eigen keukengeheimen delen. Een bijzonder educatief programma leidt kinderen door de tentoonstelling, onder een pakkend motto: zien eten, doet eten!

Meer informatie: Wereldmuseum.

Ga naar het bronartikel op Literatuurplein
Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein