Speciaal voor

Aangepast Lezen Punt

Aangepast Lezen Punt
(Onze website kunt u beluisteren via de BrowseAloud)

Lezen kan altijd

Kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kunt u het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is.

Hoe kan de bibliotheek helpen als ‘gewoon' lezen niet meer gaat?

Groteletterboeken
De letters in groteletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een audio cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze dus beluisteren via een cd-speler.

Daisy-rom en daisy-speler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kunt u niet beluisteren met een gewone cd-speler. U kunt bij de bibliotheek een daisy-speler en daisy-roms lenen om uit te proberen.

Voor meer informatie kunt u terecht in uw bibliotheek.

Wat is er nog meer?

Aangepast Lezen
De Bibliotheek attendeert klanten met een leesbeperking graag op de dienstverlening van het landelijk Aangepast-lezen Ze zijn telefonisch bereikbaar via 070 - 33 81 500.
Het landelijk Aangepast-lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille en in digitale vorm te leen. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Het lenen van gesproken boeken is gratis, voor gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht. Naast de gesproken boeken op daisy-rom is het ook mogelijk om boeken te beluisteren via streaming. Het voordeel van streaming is dat u niet hoeft te wachten op de boekverzending per post. U kunt gelijk beginnen met lezen. U kunt gebruik maken van de online player op de website van Aangepast lezen of van een afspeelapparaat dat geschikt is voor streaming. Ook kunt u de de Daisylezer app downloaden in de iTunes App Store.

Mocht u geïnteresseerd zijn in Aangepast lezen en voor het lezen aangewezen zijn op materialen van hen, dan kan uw Bibliotheek, u bij wijze van proef inschrijven. Deze inschrijving stopt automatisch na drie maanden. Kort voor het aflopen van de proefinschrijving ontvangt u een informatiepakket over de dienstverlening van Aangepast lezen met onder andere het inschrijfformulier. Wanneer u de inschrijving wilt continueren, vult u het officiële inschrijfformulier in en dan legt u daarmee ook de Verklaring Leesbeperking af.

Bekijk hier het filmpje over de dienstverlening van het Aangepast-lezen.

 

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein (MLP)
Een Makkelijk Lezen Plein is een speciale voorziening in de Bibliotheek in Genemuiden voor kinderen tot 12 jaar met een leesprobleem. Op een MLP staan materialen voor kinderen die moeite hebben met lezen, weer leesplezier kunnen bezorgen. Voor veel kinderen met bijvoorbeeld dyslexie is een bibliotheek een plek waarbij ze vooral denken: waar is de uitgang?

Dit komt omdat de vele kasten met gesloten boekenrijen een ontoegankelijk geheel vormen. Deze rij boeken confronteert hen pijnlijk met hun handicap: niet goed kunnen lezen. Op het MLP staan boeken die aansprekend zijn voor kinderen. Ze zijn voor het MLP geselecteerd vanwege het eenvoudiger taalgebruik, de duidelijke lay-out, de aansprekende omslag en de aantrekkelijkheid van de inhoud. Kinderen kunnen hier weer positieve leeservaringen mee opdoen.

De materialen staan met de voorkant naar voren geplaatst. Hierdoor kunnen kinderen zelf een keuze maken uit de leesboeken en informatieve materialen. En dat is het begin van leesplezier.
Daarnaast vinden kinderen er ook veel luisterboeken, verfilmde leesboeken en informatieve DVD’s. Hierdoor komen ook boeken en onderwerpen binnen hun bereik die voor hen te moeilijk zijn om te lezen.

Een MLP biedt kinderen, naast leesboeken, informatie om aan hun spreekbeurten en werkstukken te werken. Dit kunnen boeken zijn, maar ook materialen waarmee het lezen omzeild wordt, zoals dvd’s en cd-roms.

Het MLP brengt kinderen ook aan het lezen. Kinderen vinden er een verzameling leuke, aantrekkelijke boeken die op een lager technisch leesniveau geschreven zijn. Omdat ze daardoor ervaren dat boeken lezen ook plezierig kan zijn, zullen ze weer teruggaan naar het MLP. OP het MLP staan bijvoorbeeld veel leesboeken uit een serie. Als een kind zo’n boek leuk vindt, zal het ook de andere boeken uit de serie willen lezen.

Op het MLP vindt de ouder ook informatie over hulpmiddelen voor dyslectische kinderen. Zoals de voordelen van een lidmaatschap op het loket aangepast lezen en van de anderslezen bibliotheek dedicon. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.makkelijklezenplein.nl

[flickr set=72157604772221082]

Passend Lezen

Lezen kan altijd

Leest u heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein of wordt het boek te zwaar of vindt u luisteren simpelweg fijner dan lezen? En wilt u toch graag blijven lezen? Dan heeft de Bibliotheek Zwartewaterland de oplossing voor u. Met grote letterboeken, luisterboeken of daisy-roms leest u gewoon door!

Groteletterboeken

De letters in grote letterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken

U luistert graag naar verhalen of wilt meer weten over een bepaald onderwerp. Maar u bent geen lezer of u hebt weinig tijd. Dan is een luisterboek dé optie! Een luisterboek is een -cd met de gesproken versie van een boek. Dit boek kunt u met een cd-speler altijd en overal beluisteren. Zo combineert u het lezen probleemloos met uw dagelijkse bezigheden.

Daisy-roms en Daisy-speler

Daisy-roms zijn speciale luisterboeken met meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek. Het complete boek staat meestal op één schijfje, om ze te beluisteren hebt u een daisyspeler nodig. Daarmee kunt u:

  •   zelf de voorleessnelheid bepalen
    • het apparaat onthoudt waar u gebleven bent als u stopt met lezen
    • u kunt ‘bladeren’

U kunt een Daisy-speler gemakkelijk uitproberen via uw Bibliotheek. U krijgt hierbij natuurlijk ook een Daisy-rom te leen. Is er iets niet in uw Bibliotheek aanwezig, dan is reserveren uit de andere vestigingen vaak mogelijk. Wilt u zelf een Daisy-speler aanschaffen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar in verband met de voorwaarden voor vergoeding.

Voor het lenen van een Daisy-rom is de Bibliotheek verplicht eenmalig een verklaring leesbeperking te vragen. Voor deze verklaring hoeft u niet langs een arts of specialist. Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt. Vraag voor het formulier één van onze medewerkers.

Verklaring leesbeperking

Als u voor de eerste keer Daisy-roms wilt lenen, wordt u vriendelijk verzocht eenmalig een verklaring te ondertekenen dat u een leesbeperking heeft. Deze wordt bewaard in de Bibliotheek en vertrouwelijk behandeld. De Bibliotheek is dit volgens de auteurswet verplicht om te registreren, omdat de Daisy-roms vrij zijn van leenrechten. Ook kinderen (of ouders van) moeten zo'n verklaring invullen. Daarna wordt het in het systeem verwerkt zodat u altijd gebruik kunt maken van de Daisy-collectie en ook Daisy-roms kunt reserveren. Dit is zonder verklaring anders niet meer mogelijk. U kunt het formulier ook hier alvast downloaden, invullen en meenemen naar de Bibliotheek.

Landelijke dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.
De materialen op cd en in braille worden per post verstuurd naar uw huisadres. Klanten van Passend Lezen kunnen een Daisylezer-app op hun iPad of iPhone downloaden.
Voor het lenen van boeken, kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage van € 28 in rekening gebracht. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Wilt u meer weten? Kijk op Passend Lezen of telefonisch via 070 – 33 81 500.

Leeshulpmiddelen

Bartiméus of Visio kunnen u helpen bij de keuze van het juiste leeshulpmiddel.
Als u ze zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Kijk voor adressen van verkooppunten in Overijssel op Slechtziend.nl

Ouders/opvoeders

Lezen met kinderen van 0 tot 4 jaarlezen16

U kunt uw kind al op heel jonge leeftijd in aanraking brengen met boeken. Denk aan stoffen of plastic babyboekjes, of boeken zonder tekst maar mét afbeeldingen. Door samen die afbeeldingen te bekijken en er over te praten, helpt u het kind met het leren van woordjes.


Tips voor het kiezen van boeken:

 

* Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van uw kind.
* Zoekt u een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of vraag bij de bibliotheekmedewerkers. Zij willen u er graag bij helpen!
* Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan uw kind zijn/haar eigen smaak ontwikkelen
* U bent degene die het boek door het voor te lezen aan uw kind overbrengt. Kies dus een boek waar u zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan!Voorleestips:

* Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag op een vast tijdstip even aandacht voor te hebben. Voorleestijd is de tijd waarop u samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen!
* Lees het boek dat u gaat voorlezen van tevoren zelf door.
* Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het verhaal over gaan?
* Voorspel samen het verhaal: hoe zal het aflopen?
* Geef uw kind de ruimte door op het verhaal te reageren.
* Geniet er samen van!
* Voorleestips op de website van de Nationale Voorleesdagen.Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar

In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.


Mijn kind leert lezen
 
In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3'). Het oudere AVI-niveau gebruikt de cijfers 1 (voor kinderen die net beginnen met lezen) tot en met 9. In de bibliotheken in Zwartewaterland wordt alleen met het nieuwe systeem gewerkt.

Lees meer over het AVI-niveau >>
 

Het Makkelijk Lezen Plein

Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein.

Meer over makkelijk lezen >>

 

Scab/Sakz/Sceg

Scab/Sakz/Sceg : breed aanbod aan culturele activiteiten voor alle inwoners!

Het Scab, Sakz en Sceg kent al een flinke ontwikkeling en geschiedenis. Inmiddels is het ook een begrip geworden in de samenleving van Zwartewaterland. Het begon allemaal met de oprichting van het Scab, "Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek".

Deze stichting werd op 21 maart 1992 opgericht in Hasselt met als doel het in en vanuit de bibliotheek organiseren en stimuleren van culturele activiteiten. Dit in de meest uitgebreide betekenis genomen. Het Scab heeft dit altijd vertaalt door in Hasselt een zo groot en breed mogelijk aanbod aan culturele activiteiten te organiseren. Deze activiteiten zijn laagdrempelig, kleinschalig en voor iedereen toegankelijk.

938999740_8a68a421e8

In het jaar 2000 werd het allereerste Kulturhus in Nederland geopend in Zwartsluis! Door de goede ervaringen die er in Hasselt waren op gedaan met het Scab, werd besloten dat voor de culturele invulling van het Kulturhus een beroep zou worden gedaan op een zelfde stichting. Het Sakz werd opgericht, "Stichting Aktiviteiten Kulturhus Zwartsluis". Vanwege een terugname in vrijwilligers en overlap met het in de kern aanwezige museum Schoonewelle is besloten tot verregaande samenwerking met ditzelfde museum. Het Sakz en museum Schoonewelle gaan samen onder één bestuur, de werkgroep literaire lezingen en exposities blijven hun activiteiten ontplooien vanuit de bibliotheek.

Al in 1984 begon een groep in Genemuiden met het organiseren van cursussen voor Volwassenen. Maar in 2001 besloten zij deze cursussen en workshops uit te breiden, naar het voorbeeld van het Scab, met ook culturele activiteiten. Het Sceg (Stichting Cultuur en Educatie Genemuiden) werd geboren. In 2005 zocht deze stichting contact met de besturen van het Scab en het Sakz.

Deze drie stichtingen zorgen voor een compleet en breed aanbod waar alle inwoners uit Zwartewaterland van kunnen genieten. Voor het aanbod houdt de activiteiten op onze website in de gaten!

Van het Scab kunt u vriend worden door te mailen.  Of via een aanmeldformulier in de bibliotheek Hasselt. De vriendenbijdrage aan het Scab is minimaal €15,00 per gezin (meer mag). Om vriend te worden van het SCAB kunt u zich aanmelden bij Ria Grootoonk.(038 – 477 1256)

Website SCAB: www.scabhasselt.nl

Wilt u vriend worden van het Sceg dan kunt u contact opnemen met:

Website SCEG: www.sceggenemuiden.nl

Een financiële ondersteuning wordt op prijs gesteld. Bij workshops en activiteiten geldt een toegangsprijs.

Website SAKZ: www.schoonewelle.nl/sakz

Meer artikelen...