Nieuws Bibliotheek Zwartewaterland

Nederland leest in het teken van voeding

Over voeding valt zoveel te schrijven. Het is in veel romans een belangrijk motief, er is een groot aanbod aan informatieve boeken over geschreven en de kookboeken horen tot de populairste genres. Een uitgelezen moment om voeding als hét thema van Nederland Leest te kiezen. In de vijf smaken die we tegenwoordig kennen. Al hebben we zoet, zuur, zout, bitter en umami dit keer vervangen door: koken, cultuur & lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu. De hele maand november staat Bibliotheek Zwartewaterland in het teken van voeding.

Geef je mening, krijg een boek
Voeding is dit jaar het thema van Nederland leest. Praat erover in de Bibliotheek of geef via onze website jouw mening over verschillende stellingen die over voeding gaan. En lees het speciaal voor Nederland Leest geschreven geschenkboek ‘Je bent wat je leest’. Misschien brengt je dat op heel andere gedachten.

Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.
Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van het boek. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek Ode aan de E-nummers en haar publicaties over voeding.
Het sub thema cultuur & lifestyle is in uitstekende handen bij Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij alles vertellen over de tradities en gewoonte op het gebied van eten en drinken.
Schrijfster Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage is dan ook een spannend culinair verhaal.
Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij heeft dan ook een invulling gegeven aan het sub thema technologie en milieu.
En natuurlijk mag de Kok des Vaderlands, kookboekenschrijver en TV-maker Pierre Wind in dit lijstje niet ontbreken. Hij heeft over het thema koken geschreven. Uiteraard op geheel eigen wijze…
Tussen deze vijf hoofdgangen staan verschillende rubrieken met onder meer ‘foodbattles’ en recepten uit oma’s keuken.

Gedurende de maand november krijg je het geschenkboek, dat volledig in het teken van voeding staat, cadeau in je Bibliotheek, zolang de voorraad strekt.

Nederland Leest in de Bibliotheek
Tijdens Nederland leest organiseren SCAB en Bibliotheek Zwartewaterland een interactieve avond op donderdag 22 november om 20.00 uur met Joyce Kuttschreutter, voedings- en leefstijlcoach van ‘Slimme eter/gewichtsconsulent’. Dit vindt plaats in Bibliotheek Hasselt.
Hoe zorg je goed voor je lijf? Als je weet wat je lichaam nodig heeft, kun je goede keuzes maken. Goede voeding geeft jouw lijf alle bouwstoffen om je vitaal te voelen en te herstellen. Daarnaast maken bewegen en ontspannen de cirkel rond. Eet, beweeg en slaap je energiek. Je hoeft vermoeidheid, hoofdpijn, depressieve gevoelens niet te accepteren. Neem het heft in eigen handen. Op een luchtige manier geeft Joyce tips/tricks over hoe je vitaler, energieker en aantrekkelijker kan worden, zijn en blijven. Deze tips zijn overal toe te passen ook tijdens de komende feestdagen.
Met verhalen en interactie deelt ze haar inzichten met je. Tijdens de pauze kun je genieten van een gezonde zelfgemaakte koek en als afsluiter krijg je een leuke goodiebag mee. Geen saai verhaal over voeding, maar een interactieve avond met een vleugje muziek, inclusief gezonde hapjes en drankjes.
Deelname kost € 7,50 (vrienden SCAB € 5). Kaarten zijn te reserveren via deze website of in je Bibliotheek.