Nieuws uit de Bibliotheek

‘Suikerbastaard’ en ‘Atlas van de IJssel’ winnen titel Overijssels Boek van het Jaar 2021

‘Suikerbastaard’ en ‘Atlas van de IJssel’ winnen titel Overijssels Boek van het Jaar 2021

"Er zijn van die boeken die je uitnodigen om door te bladeren. Ze zien er zo aantrekkelijk uit dat je meteen gegrepen wordt door het mooie beeldmateriaal. En dan valt je oog automatisch op de tekst en dan word je weer gegrepen." Het zijn zinnen uit het juryrapport voor het boek Atlas van de IJssel van Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal, dat vanavond werd uitgeroepen tot het Overijssels boek van het jaar 2021. Het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten won de de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021.

Atlas van de IJssel beschrijft het ontstaan, de veranderingen en de huidige status van IJssel, met daarin historische verhalen over de omgang van de mens met de rivier verweven. Met oude kaarten, dronefoto’s, beschrijvingen van de steden langs de rivier en historische citaten "komt het rijke palet dat de IJssel biedt geheel tot uitdrukking", aldus de jury. "Zo’n boek verdient het Beste boek van Overijssel te worden."

Suikerbastaard

Tegelijkertijd werd ook de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021 uitgereikt. Die prijs ging naar het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten. Het verhaal volgt een Twentse onderneming die tussen 1952 en 1974 een bijzonder succesvolle business runde in Ethiopië.

De jury noemt het boek een genot om te lezen. "De beschrijving van een minder bekende periode in de Overijsselse geschiedenis levert een boeiend boek op. De geschiedenis wordt teruggebracht tot persoonlijke ervaringen en tegelijk verbonden met de geschiedenis op wereldniveau."

Prijsuitreiking

De winnaars werden tijdens een livestream, gepresenteerd door Inga Tjapkes van het cultuurprogramma SPUNCK, bekendgemaakt door gedeputeerde Roy de Witte. Naast de eer, krijgen de winnaars een geldbedrag van 500 euro.

Kijk hier de uitreiking van de prijs terug: