Nieuws uit de Bibliotheek

Vacature: Directeur-Bestuurder, Bibliotheek Kop van Overijssel, Staphorst en Zwartewaterland

Vacature: Directeur-Bestuurder, Bibliotheek Kop van Overijssel, Staphorst en Zwartewaterland

Herken jij kansen en creëer jij financiële mogelijkheden om projecten en programma’s te realiseren? Krijg jij energie van het samenwerken met stakeholders in het culturele en sociale domein en het onderwijs, op zowel gemeentelijk als regionaal niveau?

Wat houdt de functie in:

Als Directeur-Bestuurder van Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphort ben je het boegbeeld van deze drie Bibliotheken en richt je je op de voortdurende positionering en financiering van de stichtingen binnen de drie gemeenten. Je kent het politieke krachtenveld en weet je gemakkelijk te bewegen in een bestuurlijke context. Het samenwerken met ketenpartners is hierbij cruciaal en je profileert je daarbij als toegankelijk netwerkpartner. Op natuurlijke wijze weet je te inspireren en met een aanstekelijk enthousiasme en een authentiek verhaal de maatschappelijke rol van de Bibliotheek helder maken. 

Jij geeft leiding aan het continue proces van professionalisering, ontwikkeling en vernieuwing van de organisatie met oog en oor voor de lokale identiteit en de lokale context. Je integreert landelijk, provinciaal en gemeentelijk beleid en maakt daarin afwegingen die passen bij de lokale eigenheid en cultuur. Als Directeur-Bestuurder geef je zoveel mogelijk ruimte en verantwoordelijkheid en zorg je voor optimale facilitering. Je creëert een open en lerende cultuur van vertrouwen en veiligheid. Je bent verantwoordelijk voor een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. 

Wie ben jij?

Als maatschappelijk en cultureel ondernemer ben je een sterke gesprekspartner. Je haalt energie uit het bouwen en onderhouden van relaties. Je bent een inspirerend en betrokken Bestuurder, met een verbindende en pragmatische mentaliteit.

 • Je bent een netwerker en je weet de interne en externe ontwikkelingen te vertalen naar mogelijkheden en kansen voor de drie bibliotheken. In het bestuurlijk-ambtelijk-samenspel draag je bij aan een evenwichtige relatie tussen relevante partijen.
 • je hebt hbo+ of academisch werk- en denkniveau en affiniteit met de culturele sector en sociaal domein.
 • Je bent analytisch sterk en bouwt aan een krachtige samenwerking rondom maatschappelijke opgaven. Als bruggenbouwer ben je in staat om deelbelangen met elkaar te matchen.
 • Jij hebt ervaring met financiële en bedrijfsmatige aspecten van de functie en speelt hierbij proactief in op verschillende subsidiemogelijkheden met drie gemeentelijke subsidiegevers.
 • Je toont effectief leiderschap door o.a. reflectie, empathie, te luisteren en win-win situaties te creëren. 
 • Je ontwikkelt beleid, schrijft plannen en maakt een heldere begroting in samenwerking met de controller. Je kunt doelstellingen en activiteiten, die vastgelegd worden in het meerjaren-beleidsplan, op efficiënte wijze realiseren en de impact zichtbaar maken. Je rapporteert aan de Raad van Toezicht.

Wij bieden:

 • Salaris van max. € 7.507,- bij 36 uren per week excl. 8% vakantietoeslag en 3,25% eindejaarsuitkering; inschaling afhankelijk van kennis en ervaring.
 • Een veelzijdige functie in een dynamische en veranderingsgezinde organisatie.
 • Een open en prettige sfeer bij een maatschappelijk betrokken organisatie waar hard wordt gewerkt, maar waar ook informele ontmoeting op waarde wordt geschat.
 • Een platte en flexibele organisatie met korte lijnen en alle ruimte om je eigen werk in te delen en je verder te ontwikkelen.
 • Een contract voor de duur van een jaar met de intentie tot een vaste aanstelling.
 • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 5 weken vakantieverlof, (zakelijke) reiskostenvergoeding, flexibele werkplek en -tijden en een gunstige pensioenregeling.

Jouw werkplek:

Je gaat aan de slag bij de Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst. Het werkgebied betreft een grote geografische spreiding met veel vestigingen, actief in de Gemeente Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst. Bibliotheek Kop van Overijssel is werkgever voor deze drie stichtingen. Stichting Bibliotheek Kop van Overijssel heeft 30 medewerkers in dienst (17 fte). Daarnaast zijn er ongeveer 270 vrijwilligers actief.

Bibliotheken Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst zijn gastvrije en laagdrempelige bibliotheken. Het is een plek waar iedereen welkom is om te lezen, leren, informeren, ontmoeten en deel te nemen aan één van de vele activiteiten. We bieden ondersteuning bij taal en digitale vaardigheden, werk en inkomen, cultuur en ontmoeting. We zoeken voortdurend naar vernieuwende manieren om onze doelen te bereiken: een leven lang ontwikkelen en een inclusieve samenleving. Er is een verregaande samenwerking tussen Bibliotheek Kop van Overijssel, Bibliotheek Staphorst en Bibliotheek Zwartewaterland. Betrokken en enthousiaste medewerkers en vrijwilligers geven op een professionele wijze vorm aan de brede maatschappelijke educatieve bibliotheek. 

De organisatie is volop in ontwikkeling en werkt veel samen met maatschappelijke en educatieve partners. De Bibliotheek is een organisatie waar hands-on wordt gewerkt, waar denken en doen verenigd is in de domeinen onderwijs, sociaal domein, kunst, cultuur en collectie en deze te verbinden met de lokale vraagstukken. In alles staat de doelstelling van de Bibliotheek centraal: een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van iedere inwoner, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving!

Kijk voor meer informatie op; Bibliotheek Kop van OverijsselBibliotheek Zwartewaterland en Bibliotheek Staphorst

Enthousiast over de vacature? 

Herken je jezelf in het profiel? Reageer vóór 25 oktober 2022 via Rijnbrink. Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je informatie inwinnen bij Gerrit van Hofwegen, Voorzitter RvT, Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst, telefoon; 06-511 77 687.

Heb je vragen over de procedure, dan kan je contact opnemen met Iris Bakhuis, Senior HRM adviseur, Rijnbrink, telefoon; 06–1393 61 38.

De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 10 november en de tweede gesprekken op maandag 14 november. Een referentiecheck en assessment kunnen onderdeel uitmaken van de procedure.