Koffieochtend helpt vrouwen bij inburgering

Gezondheid is meer dan goed eten en voldoende bewegen. Het is ook meedoen in de samenleving, zo geven inwoners van Zwartewaterland aan. De Koffieochtend in de Bibliotheek Hasselt helpt vrouwen uit andere culturen hun weg te vinden in onze gemeente. “Zo ondersteunen we hen bij de inburgering”, zegt Huda Almasalmah.

Diverse achtergronden
Huda komt uit Syrië en woont nu 6 jaar in Nederland. Samen met Henny Bosman van de Bibliotheek begon zij onlangs de Koffieochtend, die ook is aangesloten bij Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. “Er komen nu nog vooral Arabisch sprekende vrouwen op de Koffieochtend”, weet Henny. “Maar we zien hier ook graag allochtone vrouwen met andere achtergronden verschijnen. Daarom stimuleren we iedereen om iemand anders mee te nemen, zodat de groep groeit.”

Praten in de eigen taal
De Koffieochtend is bewust laagdrempelig. Aanmelden hoeft niet. Voorwaarden zijn er eigenlijk ook niet. Behalve dan dat je roots buiten Nederland liggen en dat je inwoner van Zwartewaterland bent. “De vrouwen praten hier in hun eigen taal”, legt Henny uit. “Dat doen we bewust. Want zo voelen de vrouwen zich eerder op hun gemak en komen de gesprekken over alledaagse dingen vanzelf.”

Meedoen in onze gemeente
Gezelligheid is dus belangrijk, maar de Koffieochtend helpt de vrouwen ook echt op weg in Zwartewaterland. “We praten ook over heel praktische zaken”, zegt Huda. “Zo geven we elkaar tips. Bijvoorbeeld over werk, over hoe je een boek leent van de Bibliotheek, hoe je je kinderen begeleidt op school en over wat je moet zeggen bij de dokter. Op deze manier willen we voorkomen dat vrouwen in een isolement belanden. In plaats daarvan helpen wij hen om mee te doen in onze gemeente.”

Mogelijk extra activiteiten
De Koffieochtend speelt zich nu nog hoofdzakelijk af in de Bibliotheek Hasselt, maar voor de toekomst wordt ook gedacht aan uitstapjes. “Denk aan het Anne Frank Museum, samen winkelen in Zwolle of ergens een fijne wandeling maken. Zolang het maar leuk en leerzaam is”, aldus Henny.

De Koffieochtend in op elke woensdag van 10.00 tot 11.30 uur in de Bibliotheek Hasselt.