Aangepast Lezen Punt
(Onze website kunt u beluisteren via de BrowseAloud)

Lezen kan altijd

Kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kunt u het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is.

Hoe kan de bibliotheek helpen als ‘gewoon' lezen niet meer gaat?

Groteletterboeken
De letters in groteletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een audio cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze dus beluisteren via een cd-speler.

Daisy-rom en daisy-speler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kunt u niet beluisteren met een gewone cd-speler. U kunt bij de bibliotheek een daisy-speler en daisy-roms lenen om uit te proberen.

Voor meer informatie kunt u terecht in uw bibliotheek.

Wat is er nog meer?

Aangepast Lezen
De Bibliotheek attendeert klanten met een leesbeperking graag op de dienstverlening van het landelijk Aangepast-lezen Ze zijn telefonisch bereikbaar via 070 - 33 81 500.
Het landelijk Aangepast-lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille en in digitale vorm te leen. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Het lenen van gesproken boeken is gratis, voor gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht. Naast de gesproken boeken op daisy-rom is het ook mogelijk om boeken te beluisteren via streaming. Het voordeel van streaming is dat u niet hoeft te wachten op de boekverzending per post. U kunt gelijk beginnen met lezen. U kunt gebruik maken van de online player op de website van Aangepast lezen of van een afspeelapparaat dat geschikt is voor streaming. Ook kunt u de de Daisylezer app downloaden in de iTunes App Store.

Mocht u geïnteresseerd zijn in Aangepast lezen en voor het lezen aangewezen zijn op materialen van hen, dan kan uw Bibliotheek, u bij wijze van proef inschrijven. Deze inschrijving stopt automatisch na drie maanden. Kort voor het aflopen van de proefinschrijving ontvangt u een informatiepakket over de dienstverlening van Aangepast lezen met onder andere het inschrijfformulier. Wanneer u de inschrijving wilt continueren, vult u het officiële inschrijfformulier in en dan legt u daarmee ook de Verklaring Leesbeperking af.

Bekijk hier het filmpje over de dienstverlening van het Aangepast-lezen.