Lezen kan altijd

Leest u heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein of wordt het boek te zwaar of vindt u luisteren simpelweg fijner dan lezen? En wilt u toch graag blijven lezen? Dan heeft de Bibliotheek Zwartewaterland de oplossing voor u. Met grote letterboeken, luisterboeken of daisy-roms leest u gewoon door!

Groteletterboeken

De letters in grote letterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken

U luistert graag naar verhalen of wilt meer weten over een bepaald onderwerp. Maar u bent geen lezer of u hebt weinig tijd. Dan is een luisterboek dé optie! Een luisterboek is een -cd met de gesproken versie van een boek. Dit boek kunt u met een cd-speler altijd en overal beluisteren. Zo combineert u het lezen probleemloos met uw dagelijkse bezigheden.

Daisy-roms en Daisy-speler

Daisy-roms zijn speciale luisterboeken met meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek. Het complete boek staat meestal op één schijfje, om ze te beluisteren hebt u een daisyspeler nodig. Daarmee kunt u:

  •   zelf de voorleessnelheid bepalen
    • het apparaat onthoudt waar u gebleven bent als u stopt met lezen
    • u kunt ‘bladeren’

U kunt een Daisy-speler gemakkelijk uitproberen via uw Bibliotheek. U krijgt hierbij natuurlijk ook een Daisy-rom te leen. Is er iets niet in uw Bibliotheek aanwezig, dan is reserveren uit de andere vestigingen vaak mogelijk. Wilt u zelf een Daisy-speler aanschaffen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar in verband met de voorwaarden voor vergoeding.

Voor het lenen van een Daisy-rom is de Bibliotheek verplicht eenmalig een verklaring leesbeperking te vragen. Voor deze verklaring hoeft u niet langs een arts of specialist. Door uw handtekening te zetten verklaart u dat u een leesbeperking hebt. Vraag voor het formulier één van onze medewerkers.

Verklaring leesbeperking

Als u voor de eerste keer Daisy-roms wilt lenen, wordt u vriendelijk verzocht eenmalig een verklaring te ondertekenen dat u een leesbeperking heeft. Deze wordt bewaard in de Bibliotheek en vertrouwelijk behandeld. De Bibliotheek is dit volgens de auteurswet verplicht om te registreren, omdat de Daisy-roms vrij zijn van leenrechten. Ook kinderen (of ouders van) moeten zo'n verklaring invullen. Daarna wordt het in het systeem verwerkt zodat u altijd gebruik kunt maken van de Daisy-collectie en ook Daisy-roms kunt reserveren. Dit is zonder verklaring anders niet meer mogelijk. U kunt het formulier ook hier alvast downloaden, invullen en meenemen naar de Bibliotheek.

Landelijke dienstverlening Bibliotheekservice Passend Lezen

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 175 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik.
De materialen op cd en in braille worden per post verstuurd naar uw huisadres. Klanten van Passend Lezen kunnen een Daisylezer-app op hun iPad of iPhone downloaden.
Voor het lenen van boeken, kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage van € 28 in rekening gebracht. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking. Wilt u meer weten? Kijk op Passend Lezen of telefonisch via 070 – 33 81 500.

Leeshulpmiddelen

Bartiméus of Visio kunnen u helpen bij de keuze van het juiste leeshulpmiddel.
Als u ze zelf wilt aanschaffen, kunt u bij uw zorgverzekering vragen of u voor vergoeding in aanmerking komt.
Kijk voor adressen van verkooppunten in Overijssel op Slechtziend.nl