Resultaten 1 - 10 van 36

De Bibliotheek Genemuiden is weer gestart met de verkoop van afgeschreven boeken. Een roman, thriller of jeugdboek, er is voor ieder wat wils. Je betaalt €1,- per stuk en 5 voor €4,-. Kinderenboeken zijn €0,50 en 5 voor €2,50. Er zijn ook tijdschriften in bundeltjes voor €1,-. 

Wees welkom in de Bibliotheek, snuffel in de kast met te verkopen boeken en ga met (een stapeltje) goede boeken weer naar huis. 

Let op: de verkoop loopt zolang de voorraad strekt, wees er dus snel bij.

 

Per 1 september afscheid van de Bibliotheken in Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst, om te gaan genieten van zijn vrije tijd. Hij is dan 40 jaar werkzaam geweest voor de Bibliotheek. Ooit begonnen als bibliothecaris in de Bibliotheek Hellendoorn en vervolgens in Meppel. Vanaf 2001 als hoofdbibliothecaris van Bibliotheek Kop van Overijssel en de laatste jaren als directeur voor de Bibliotheken Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst.

Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

‘Ik kijk zeer positief en dankbaar terug op alles wat ik heb mogen doen in de bibliotheekwereld. Zowel intern met alle collega’s als extern op landelijk niveau, met onder andere de gemeente en provincie. We hebben samen mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Als ik langs de vestigingen rijd, ken ik overal een boeiend verhaal. Dat zal gelukkig niet veranderen.
Met bijzonder veel plezier kijk ik terug op de ontwikkeling van het KennisLab en de deelname aan de Regionomie. In teams gingen we op expeditie met de uitdaging om de kracht van de regio te versterken. Met het KennisLab nam ik deel aan het expeditie team Educatie. Het KennisLab (FabLab) is een hightech openbare werkplaats, een broedplaats van kennis, wetenschap en techniek. De Bibliotheek Kop van Overijssel was de eerste bibliotheek in de provincie met een KennisLab.’

Ontwikkelingen

‘Het is goed om te zien hoe de Bibliotheek zich ontwikkeld heeft. We hebben een periode meegemaakt van bezuinigingen waarbij het lastig was als Bibliotheek het hoofd boven water te houden. Vanuit de maatschappij kwam een aantal jaar geleden de existentiële vraag welk nut de Bibliotheek heeft en of de Bibliotheek over 10 jaar nog wel zou bestaan. Dat kwam door digitale ontwikkelingen, waardoor de rol van de fysieke collectie gedeeltelijk overgenomen werd. Het belang van het ontsluiten en beschikbaar stellen van informatie door boeken zou op den duur steeds meer verdwijnen. Nu blijkt dat de collectie toch een belangrijk onderdeel blijft. Daarnaast is de bibliotheek omgevormd tot een soort ’huiskamer’, met allerlei maatschappelijke functies. Mede door de coronaperiode zie je dat het beeld van de bibliotheek is omgeslagen van een uitleeninstituut naar een essentiële voorziening en een plek waar iedereen terecht kan. Om te studeren, je te ontwikkelen en bij te blijven. Maar ook als centrale plek waar je terecht kunt met hulpvragen, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving. Dat samenwerking veel bijdraagt aan de kwaliteit van het bibliotheekwerk is mijn overtuiging. In de provincie Overijssel is gezamenlijk veel bereikt. De provinciale innovatieagenda van de Overijsselse bibliotheken is daar een recent voorbeeld van.

Bibliotheek van de toekomst

‘Als bibliotheken zijn we trots op deze ontwikkelingen. Het zorgt ervoor dat ik met een gerust hart vertrek: de basis van de nieuwe bibliotheek is goed en staat in de steigers om zich te ontwikkelen naar de bibliotheek van de toekomst. Ook vind ik het mooi om te zien hoe alle Bibliotheken die ik achterlaat modern zijn ingericht. Bij mijn vertrek is er geen enkele vestiging hetzelfde als toen ik er begon. Alle vestigingen zijn, met dank aan de alle partners, medewerkers en vrijwilligers die zich daarvoor hebben ingezet, prima in orde. Daar kijk ik met veel voldoening op terug.’

Ik kijk nu uit naar mijn vrije tijd, om me meer te kunnen richten op interesses als lezen, sporten en fietsen. De eerste periode probeer ik als lange vakantie te zien, met meer tijd voor vrienden en natuurlijk oppassen op het kleinkind!

In het kader van het Leesoffensief waren 19 mei drie populaire jeugdschrijvers te gast op het Agnieten College in Zwartsluis op uitnodiging van de docenten Nederlands en Bibliotheek Zwartewaterland. Speciaal voor alle tweedejaars waren Margje Woodrow, Khalid Boudou en Buddy Tegenbosch uitgekozen.

Margje schrijft jeugdtrillers voor jongeren en ze debuteerde met haar boek “Examendeal” in 2013 en in 2021 won ze met “Fake trip” de Prijs van de Jonge Jury. Khalid is vooral bekend geworden door het boek “Schnitzelparadijs uit 2001, dat in 2005 werd verfilmd. In 2002 werd het boek bekroond met Het Gouden Ezelsoor. Zijn derde boek, “Pizzamaffia”, verscheen in 2007 en werd in 2011 verfilmd. Buddy werkt naast het schrijven van jeugdboeken als piloot bij Lufthansa. Zijn eerste boek “Pokerface” kwam uit in 2012. In 2020 won hij de Prijs van de Jonge Jury voor zijn boek “Match”.

Alle leerlingen van klas 2 konden een workshop bijwonen van één van de drie schrijvers naar keuze waarbij ze actief aan de slag gingen met het schrijven van hun eigen verhaal. Ze werden uitgedaagd door de schrijvers en kregen veel tips en begeleiding om tot een spannend verhaal te komen.

Op 21 juni komen Margje, Khalid en Buddy weer op school en gaan de leerlingen verder met de opdrachten.

Vrijdag 13 april was de officiële opening van de tentoonstelling “boekenkunst”. Deze expositie is gemaakt door kinderen uit groep 3-4 van bassischool 'Op De Hoeksteen'. In maart zijn zij op school gestart met het project “kunst”. In het kader daarvan hebben zij de expositie in de bibliotheek bezocht. Alle leerlingen hebben daarna hun eigen kunstwerk gemaakt. Vrijdag is de expositie daarvan geopend door Marleen de Wit. Zij is een plaatselijke kunstenaar/illustrator en hoopt in september zelf te exposeren in de bibliotheek.

Met het maken van een gezamenlijk kunstwerk, een hapje en een drankje is de expositie feestelijk geopend.

De kunstwerken van groep 3-4 zijn te bezichtigen tot eind juni in bibliotheek Hasselt. Kom gerust even langs om te kijken!

Ben jij die specialist die graag alle touwtjes in handen heeft en graag werkt binnen het sociaal domein?

Voor Bibliotheek Kop van Overijssel (werkgebied Zwartewaterland en Staphorst) zijn we op zoek naar een specialist basisvaardigheden. Een organisator pur sang die zich onder meer bezighoudt met de verschillende taken die samenhangen met het sociale domein. Een specialist met coördinerende taken die een programma vorm geeft op het gebied van basisvaardigheden. 

Als specialist basisvaardigheden initieer je (nieuwe) diensten op het gebied van digitale en taalvaardigheden, met als doel een hoger bereik van kwetsbare doelgroepen en senioren. Het werken aan de ontwikkeling van basisvaardigheden is van belang om mee te kunnen doen in de samenleving. Dit omvat naast voldoende taalvaardigheid ook digitale vaardigheden en rekenvaardigheden. De dienstverlening van de Bibliotheek bestaat uit het Digipunt | IDO, het Taalpunt, de digitale cursussen en andere activiteiten op het gebied van (digi)taal. Je neemt hiervoor deel in belangrijke lokale en sociale netwerken. 

Lees hier de hele vacature.

Interesse?

Reageer vóór donderdag 19 mei 2022 via deze link. Wil je nog meer weten over de functie, dan kun je informatie inwinnen bij Astrid Mensink, specialist Basisvaardigheden tel; 06 - 34963232 (maandag, dinsdag of donderdag). De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 23 Mei en de tweede gesprekken op maandag 30 Mei 2022.

Expositie Glaskunst

Thea van Hessem-Kok en Ineke Bijker-Kok werken vanaf september 2020 met glas. Het ontwerpen, snijden, slijpen en oven klaar maken gebeurt thuis in Hasselt, het bakken gebeurt elders. Het zijn vooral kleine voorwerpen, glashangers en glasschilderijtjes. In de toekomst willen we ons graag toeleggen op onder andere schalen en sieraden.

De opbrengst van al ons glaswerk is voor de PDBeH, voor DNA-afname van Braziliaanse moeders /familie om mogelijk te matchen met uit Brazilië geadopteerden. Het DNA van de moeders komt in een DNA-databank, evenals het DNA van de geadopteerde. Mogelijk is er een match tussen een moeder en een geadopteerde, waardoor de adoptiecirckel rond is. Zo kan er rust komen voor allen.

 

Expositie kinderen basisschool 'Op de Hoeksteen'

De kinderen van groep 3-4 van basischool 'Op de Hoeksteen' hebben in het kader van hun project “kunst” een bezoek gebracht aan de expositie in de bibliotheek. Zij hebben toen papieren meegekregen om hun eigen kunstwerken te maken. De opdracht was dat het iets te maken moest hebben met een boek. De kunst is klaar en hangt van 7 mei t/m 2 juli ter bezichtiging in de bibliotheek.

Op 18 mei gaat de Annie M.G. Schmidt-week 2022 beginnen! Tijdens deze feestelijke week zetten we de boeken van Annie in het zonnetje. Dit jaar staan we stil bij haar verhalen over Floddertje.

In de bibliotheken van Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis liggen tussen 18 en 28 mei voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar knutselwerkjes klaar. Allemaal in het thema van Annie M.G. Schmidt. Per vestiging zijn er verschillende knutselactiviteiten, dus je kunt ook nog een tour maken. De knutselwerkjes zijn gratis. Natuurlijk zijn er ook leuke boeken te leen van Floddertje, Jip en Janneke, Pluk of Minoes.

Zien we jullie dan?

Tijdens de coronacrisis hebben wij in onze vestigingen veel mensen kunnen helpen met digitale vragen over het coronabewijs en het maken van afspraken voor een coronatest of vaccinatie. Nu lijken wij de crisis achter ons te kunnen laten, maar dat betekent niet dat er geen vragen meer zijn. Heb je voor jezelf, voor vrienden of familie vragen over corona of vaccineren? Of heb je vragen over de mogelijke gevolgen van het virus? Ga dan naar de website www.vragenovercorona.nl

De Bibliotheek Zwartewaterland vindt het belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen in onze digitale samenleving en dus bieden wij diverse digitale cursussen om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. De organisatie van deze cursussen ligt in de vertrouwde handen van onze professional. Voor het geven van de cursussen zijn wij echter afhankelijk van vrijwillige docenten. Weet jij je weg in de digitale samenleving wel te vinden? En help jij een ander graag op weg? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Een mooie mijlpaal voor het Taalpunt, gevestigd in Bibliotheek Hasselt. Het was af en toe best een lange weg ernaartoe door veel papierwerk en speciale voorwaarden, maar het is gelukt! Een kwaliteitsslag voor het Taalpunt. Een moment om dankbaar voor te zijn omdat het Taalpunt zulk waardevol werk doet. Er is nu sprake van een volwaardig Taalhuis.

Natuurlijk zijn de taallessen en coachmomenten gewoon doorgegaan. Maar het staat nu officieel op papier dat er kwalitatief goede coaching en lessen zijn. Ook aan de normen die gesteld worden aan beleid, producten en diensten maar ook financiën en resultaat werd ruimschoots voldaan. En misschien nog belangrijker de samenwerking met en door mensen en het maatschappelijk effect en handelen conform (privacy)wetgeving is ruim voldoende beoordeeld.

Het Taalhuis is onderdeel van de Bibliotheek. Bij de Bibliotheek staat een leven lang leren en ontwikkelen voor iedereen centraal. Zowel voor bezoekers als medewerkers, vrijwilligers en deelnemers Taalhuis. Deze certificering door de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal past goed in die lijn.

Trotse cursisten

Door corona was het wel iets rustiger bij de taallessen en ook het coachen stond op een lager pitje. Maar toch zijn er nu ook een aantal cursisten die een certificaat hebben gehaald! Vanaf oktober 2020 werd vanuit de Bibliotheek in company taalles gegeven aan allochtone werknemers van de Condorgroup in Genemuiden. Iedere week is 2 uur geoefend met spreken, lezen en schrijven. Deze cursisten van taal-op-je-werk kunnen nu veel beter overweg met de Nederlandse taal. Op de werkvloer en in hun vrije tijd. Fijn om zulke trotse cursisten te hebben!

Welkom!

Ben of ken jij iemand die moeite heeft met de Nederlandse taal of andere basisvaardigheden? Kom langs bij het Taalhuis! En ben of ken jij iemand die anderen graag helpt taalvaardiger te worden? Ook van harte welkom om je aan te melden bij het Taalhuis!

Spreekuur Taalhuis Zwartewaterland: maandag 16.00 – 20.00 uur.