Resultaten 1 - 10 van 19

De Bibliotheek Genemuiden is weer gestart met de verkoop van afgeschreven boeken. Een roman, thriller of jeugdboek, er is voor ieder wat wils. Let op: de verkoop loopt zolang de voorraad strekt, wees er dus snel bij.

Wees welkom in de Bibliotheek, snuffel in de kast met te verkopen boeken en ga met (een stapeltje) goede boeken weer naar huis. De boekenverkoop is in ieder geval de aankomende vier weken.

Zoek je nog plaatjes van Historisch Hasselt voor het jumboboek? Dan kun je een envelop met je naam en de ontbrekende nummers in de brievenbus van Marilou stoppen. Zij kijkt of deze nog in de doos zitten die de afgelopen tijd in de Bibliotheek Hasselt heeft gestaan. De volgende dag kun je de envelop weer bij haar ophalen. Die zullen dan in een mandje staan. Haar adres is Ruitenstraat 58, Hasselt.

Hopelijk krijgt iedereen zijn of haar boek op deze manier toch nog vol!

Door de huidige maatregelen is het niet meer mogelijk om plaatjes van de spaaractie Historisch Hasselt te ruilen in de Bibliotheek Hasselt. Maar we hebben een leuk, coronaproof alternatief bedacht. Alle plaatjes gaan in een doos. In de Bibliotheek is een intekenlijst aanwezig waarop je een tijdblok kan reserveren van een half uur om de doos mee naar huis te nemen. Daar kun je de plaatjes ruilen. Klaar? Dan breng je de doos weer terug naar de Bibliotheek Hasselt waar de doos doorgegeven kan worden.

Hopelijk lukt het jullie om op deze manier de collectie compleet te maken!

 

Ben jij of ken jij iemand die een brief heeft ontvangen om een afspraak te maken voor de boosterprik tegen corona? Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch, maar gaat sneller online met DigiD. Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Daarom is er een filmpje gemaakt met uitleg over het online maken van de prikafspraak. Je vindt deze op uitlegprikafspraak.nl.

Zijn er vragen over de brief of hulp nodig bij het maken van een afspraak? Welkom bij het digitale spreekuur in de Bibliotheek. Neem je BSN nummer, agenda en je paspoort, ID-kaart of rijbewijs mee naar de afspraak. De digitale spreekuren zijn op de volgende momenten:

Hasselt: vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur
Genemuiden: zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur
Zwartsluis: donderdag van 10.00 tot 11.00 uur (vanaf 23 december)

Helaas hebben de OV-ambassadeurs moeten besluiten om het inloopspreekuur naar aanleiding van de ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19 voorlopig stop te zetten. Wij hopen vanaf maart de inloopspreekuren op de locaties weer te kunnen hervatten.

Het telefonisch OV-spreekuur geeft senioren de mogelijkheid om hun vragen over het reizen met het OV beantwoord te krijgen. OV-ambassadeurs zitten klaar om mensen hiermee “op weg” te helpen.

Het telefonisch spreekuur is bereikbaar op: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur, maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur en

dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.00 uur.

Het telefoonnummer is 038-303 70 10.

"Er zijn van die boeken die je uitnodigen om door te bladeren. Ze zien er zo aantrekkelijk uit dat je meteen gegrepen wordt door het mooie beeldmateriaal. En dan valt je oog automatisch op de tekst en dan word je weer gegrepen." Het zijn zinnen uit het juryrapport voor het boek Atlas van de IJssel van Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal, dat vanavond werd uitgeroepen tot het Overijssels boek van het jaar 2021. Het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten won de de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021.

Atlas van de IJssel beschrijft het ontstaan, de veranderingen en de huidige status van IJssel, met daarin historische verhalen over de omgang van de mens met de rivier verweven. Met oude kaarten, dronefoto’s, beschrijvingen van de steden langs de rivier en historische citaten "komt het rijke palet dat de IJssel biedt geheel tot uitdrukking", aldus de jury. "Zo’n boek verdient het Beste boek van Overijssel te worden."

Suikerbastaard

Tegelijkertijd werd ook de fictieprijs Overijssel Verwoord 2021 uitgereikt. Die prijs ging naar het boek Suikerbastaard van Jaap Scholten. Het verhaal volgt een Twentse onderneming die tussen 1952 en 1974 een bijzonder succesvolle business runde in Ethiopië.

De jury noemt het boek een genot om te lezen. "De beschrijving van een minder bekende periode in de Overijsselse geschiedenis levert een boeiend boek op. De geschiedenis wordt teruggebracht tot persoonlijke ervaringen en tegelijk verbonden met de geschiedenis op wereldniveau."

Prijsuitreiking

De winnaars werden tijdens een livestream, gepresenteerd door Inga Tjapkes van het cultuurprogramma SPUNCK, bekendgemaakt door gedeputeerde Roy de Witte. Naast de eer, krijgen de winnaars een geldbedrag van 500 euro.

Kijk hier de uitreiking van de prijs terug:

Zelf boeken inleveren, lenen of reserveringen ophalen? Voorheen was de Bibliotheek op dinsdagmiddag gesloten, maar door zelfservice is het toch mogelijk om er gebruik van te maken.

Er is geen bibliotheekmedewerker aanwezig, maar deze mogelijkheden spreken voor zich. Mocht er toch een dringende vraag zijn over het inleveren, lenen of de reservering dan helpt de medewerker van de winkel graag. Overige vragen kunnen gesteld worden op de momenten dat er wel een bibliotheekmedewerker aanwezig is.

Dus is het tijd om het boek in te leveren of een nieuwe te halen? Stond het toch al op de planning om naar de markt te gaan? Dan kan je nu ook op dinsdagmiddag zelf terecht bij de Bibliotheek in 't Olde Staduus. Van harte welkom!

Wil je op vakantie binnen de Europese Unie? Of wil je naar een evenement in Nederland? Dan heb je daar een coronabewijs voor nodig. Dit bewijs maak je via de CoronaCheck-app of via de website www.coronacheck.nl. Vind je dit lastig of heb je hier vragen over? De Bibliotheek Zwartewaterland staat voor je klaar.

In de afgelopen weken hebben we in Bibliotheek Hasselt twee dames gehad die ons fantastisch geholpen hebben. Zij waren 'hulpje van de week'. Lijkt het jou ook leuk om een keer in de Bibliotheek te helpen? Meld je dan aan via  of in Bibliotheek Hasselt.